Σιδεράκια

Τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια, είναι ένας ακίνητος μηχανισμός που αποτελείται από άγκιστρα – τα οποία είναι προσκολλημένα στα δόντια – και σύρματα που εφαρμόζουν στις οπές τους. Τα σύρματα ασκούν δύναμη στα άγκιστρα, αυτά μετακινούνται, κι έτσι σιγά σιγά, μετακινούνται μαζί τους και τα δόντια, ώσπου να έρθουν στη σωστή τους θέση.

Υπάρχουν πολλοί τύπου “αγκίστρων”, προκειμένου να καλύψουν τις αισθητικές ανάγκες των ασθενών, ιδιαίτερα των ενηλίκων.

dental bracesΜεταλλικά σιδεράκια

Αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή και η πολυετής χρήση τους έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα. Με αυτού του είδους τα σιδεράκια, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε χρωματιστά “λαστιχάκια”, ώστε να έχετε ένα πιο ιδιαίτερο χαμόγελο. Τα παιδιά συνήθως λατρεύουν αυτήν την επιλογή. 

ceramic-bracesΔιαφανή κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από διαφανή υλικά και για το λόγο αυτό είναι λιγότερο ορατά από τα μεταλλικά. Προτιμούνται κυρίως από έφηβους κι ενήλικες, για αισθητικούς λόγους.

 

αρχείο λήψηςΓλωσσικά σιδεράκια

Λειτουργούν όπως και τα παραδοσιακά σιδεράκια, με μία μεγάλη διαφορά : μπαίνουν στο εσωτερικό των δοντιών, καθιστώντας αδύνατον να γίνει αντιληπτό ότι κάνετε ορθοδοντική θεραπεία. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ένας εξατομικευμένος μηχανισμός, φτιαγμένος ακριβώς πάνω στη μορφολογία των δοντιών του κάθε ασθενή. Ωστόσο, έχουν το μειονέκτημα ότι ενοχλούν τη γλώσσα και γι’αυτό δεν είναι ανεκτά από όλους.


Capture1

Αόρατοι νάρθηκες (μέθοδος invisalign, clear aligners, orthocaps)

Οι αόρατοι νάρθηκες ανήκουν στους κινητούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Είναι μία σειρά από διαφανείς και αφαιρούμενους νάρθηκες, ιδιαίτερα βολικούς, αφού μπορείτε να τους βγάζετε όταν τρώτε ή πίνετε καθώς και όταν βουρτσίζετε τα δόντια. Ταυτόχρονα, είναι φτιαγμένοι από μαλακό ιδιαίτερα ανεκτό υλικό, αποκλείoντας τον κίνδυνο τραυματισμού των μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας.  Η πιο γνωστή μέθοδος είναι η invisalign, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σχετική ενότητα.

Capture 3

 

Κινητοί Μηχανισμοί

Πρόκειται για αφαιρούμενους μηχανισμούς ( μασελάκια ) που χρησιμοποιούνται για απλά προβλήματα ή/και για διατήρηση αποτελέσματος.

 

 

Βοηθητικοί Μηχανισμοί

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρησιμοποιούνται πολλοί ακόμα μηχανισμοί. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

 Λαστιχάκια

Τα λαστιχάκια τα φοράμε κυρίως, όταν θέλουμε να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στα δόντια ή να βελτιώσουμε τη “σύγκλιση” ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια. Είναι εύχρηστα, τοποθετούνται από τον ασθενή πάνω στα σιδεράκια  και πρέπει να αντικαθίστανται συχνά, γιατί χαλαρώνουν.

Εξωστοματικός μηχανισμός (headgear)

Είναι ένας κινητός μηχανισμός, ένα εξωστοματικό τόξο, που εφαρμόζει στα δόντια και αγκαλιάζει το πίσω μέρος του κεφαλιού. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους των οποίων τα δόντια “πετάνε προς τα εμπρός” (πρόταξη) και φοριέται μόνο μέσα στο σπίτι για αισθητικούς λόγους. Χρησιμοποιείται είτε πριν βάλουμε τα σιδεράκια είτε μαζί με αυτά.

Μηχανισμός σκελετικής διεύρυνσης άνω γνάθου

Τοποθετείται εσωτερικά στην άνω γνάθο του ασθενή και εφαρμόζεται στα πάνω πίσω δόντια. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ασθενών με πολύ στενή υπερώα (ουρανίσκο).

Ορθοδοντικά Εμφυτεύματα

Τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα ή μικροεμφυτεύματα, είναι μία σειρά από μικρές βίδες που τοποθετούνται στις γνάθους και είναι εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, εκεί όπου χρειάζεται η μετακίνηση μεγάλων δοντιών και είναι εντελώς αόρατα.

Μηχανισμοί διατηρήσεως χώρου

Πρόκειται για μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς μικρής ηλικίας κι έχουν ως στόχο να διατηρούν ανοιχτό το χώρο, σε περίπτωση πρόωρης απώλειας νεογιλών (παιδικών) δοντιών, εκεί όπου πρόκειται να ανατείλουν τα νέα δόντια. Μπορούν να είναι είτε σταθερά τοποθετημένοι, είτε αφαιρούμενοι και βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη μελλοντικών ορθοδοντικών προβλημάτων.

Μηχανισμοί Συγκράτησης (retainers)

Οι μηχανισμοί συγκράτησης μπορούν να είναι και σταθεροί αλλά και αφαιρούμενοι. Αφού ολοκληρώσετε τη θεραπεία και τα δόντια έχουν έρθει στην επιθυμητή θέση, οι retainers θα τα κρατήσουν σε αυτήν. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού, ώστε να μην υπάρξει υποτροπή στη θεραπεία σας

 

διατηρηση με κινητο μηχανημα