Life withΤώρα που φοράτε τα σιδεράκια σας, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να φροντίζετε τα δόντια σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε μονίμως κατά νου, ότι εκτός από τα δόντια σας, θα πρέπει πλέον να φροντίζετε και τα σιδεράκια που τοποθετήθηκαν.

Το βούρτσισμα των δοντιών με σιδεράκια

Το σωστό βούρτσισμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα κρατήσουν τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.

Επιλέξτε τις ειδικές ορθοδοντικές οδοντόβουρτσες.
Να βουρτσίζετε μία φορά το πρωί, μία φορά μετά από κάθε γεύμα και μία φορά πριν κοιμηθείτε.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάποιο γεύμα, να τα ξεπλύνετε καλά με νερό.

Τρώγοντας με τα σιδεράκια

Τα σιδεράκια είναι κολλημένα στα δόντια με ειδικές κόλλες. Θα πρέπει να αποφεύγετε να δαγκώνετε σκληρά αντικείμενα όπως μολύβια ή τα νύχια σας και να μασάτε πολύ σκληρές τροφές όπως ξηρούς καρπούς παξιμάδια κλπ.  Δεν θα στερηθείτε κανένα από τα αγαπημένα σας φαγητά αρκεί να κόβετε τις σκληρές τροφές με μαχαιροπήρουνα και όχι με τα μπροστινά δόντια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε σπασμένα ή ξεκολλημένα σιδεράκια οφείλονται πολλές φορές καθυστερήσεις της ορθοδοντικής θεραπείας.

Τροφές που θα πρέπει να τρώτε προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Σκληρές τροφές όπως μπριζόλα, καρύδια, αμύγδαλα και την κόρα του ψωμιού.
Τραγανές τροφές όπως τσιπς, ποπ κορν, μπισκότα, κουλούρια και παξιμάδια.
Τροφές με κολλώδη υφή όπως τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά και καραμελωμένα γλυκά. 
Τρόφιμα που απαιτούν δάγκωμα με πίεση, όπως είναι το μήλο, το καλαμπόκι και το καρότο.
Καλό θα ήταν να προτιμάτε τροφές χωρίς πολλή ζάχαρη, για να προστατευθείτε από την τερηδόνα.

 Οι πρώτες μέρες με τα σιδεράκια

Όταν τοποθετηθούν τα σιδεράκια μπορεί να αισθανθείτε έναν ερεθισμό στα μάγουλα, στα χείλη ή τη γλώσσα για λίγες ημέρες (2-4). Θα σας δώσουμε ειδικό ορθοδοντικό κερί ή σιλικόνη, το οποίο αφού το πλάσετε με τα δάχτυλά σας μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω στα σιδεράκια που νιώθετε ότι σας ενοχλούν και έτσι να αποφύγετε αυτή την ενόχληση. Επίσης αν για κάποιο λόγο βρεθείτε κάπου χωρίς να έχετε μαζί σας το ειδικό κερί, μπορείτε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο να την τοποθετήσετε όπως το κερί στο σιδεράκι που σας ενοχλεί. 

Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που σας συμβεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Πόνος/ ευαισθησία (γενικά)

Τις πρώτες ημέρες που θα φοράτε τα σιδεράκια, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε κάποιο μικρό πόνο, ο οποίος όμως δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πάρτε κάποιο ελαφρύ παυσίπονο. Παράλληλα, τις 3-4 πρώτες ημέρες, ίσως νιώσετε κι ένα ερεθισμό στη στοματική κοιλότητα, κάτι που όμως αργότερα θα υποχωρήσει, όταν το στόμα σας συνηθίσει τα σιδεράκια. Έως τότε μπορείτε να βάζετε το ορθοδοντικό κερί, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Όταν κάποιο συρματάκι μετατοπιστεί ελαφρά

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχει περίπτωση κάποιο κομμάτι του ορθοδοντικού μηχανισμού να μετατοπιστεί ελαφρά και να σας προκαλέσει μία μικρή ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να το πιέσετε πολύ ελαφρά με ένα μη αιχμηρό αντικείμενο (όπως είναι η γόμα στο πίσω μέρος του μολυβιού) για να επιστρέψει στη θέση του. Προσοχή, μην το σπρώξετε με δύναμη για να μην αποκολληθεί ο μηχανισμός. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να διορθώσετε μόνοι σας το πρόβλημα, τοποθετείστε λίγο κερί και ενημερώστε τον ορθοδοντικό σας.

Αν χαλαρώσει ο ορθοδοντικός μηχανισμός

Αν αισθανθείτε ότι τα σιδεράκια έχουν χαλαρώσει λίγο, δεν χρειάζεται να φοβηθείτε, καθώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στο γιατρό κι εκείνος θα κρίνει αν χρειάζεται να κανονίσετε ένα έκτακτο ραντεβού ή να περιμένετε μέχρι το επόμενο που είχατε εξ αρχής συμφωνήσει.

Αν σπάσει ένα σιδεράκι ή κάποιο τμήμα του

Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό σας για να κανονίσετε ένα έκτακτο ραντεβού. Αν το σπασμένο ή ξεκολλημένο σιδεράκι ερεθίζει τα μάγουλα ή τα χείλη σας, χρησιμοποιείστε πάλι το ορθοδοντικό κερί.

Αθλητισμός με σιδεράκια

Αν παίζετε ομαδικά σπορ που απαιτούν σωματική επαφή, όπως είναι το μπάσκετ ο γιατρός θα σας συστήσει να φορέσετε έναν ειδικό προστατευτικό νάρθηκα που θα προστατεύει τα δόντια και τον ορθοδοντικό μηχανισμό.

Ατυχήματα

Στην περίπτωση που δεχτείτε κάποιο δυνατό χτύπημα στο πρόσωπο, ελέγξτε αν χαλάρωσαν ή έσπασαν τα σιδεράκια και τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό.