Διατήρηση

Η ορθοδοντική θεραπεία, κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος της – συνήθως κρατάει ένα με δύο χρόνια – κι εσείς θα απολαμβάνετε το καινούργιο σας χαμόγελο. Ωστόσο, αν θέλετε να μη ξαναγυρίσετε ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση και τα δόντια σας να παραμείνουν ίσια και υγιή, πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Με λίγα λόγια, περνάτε σε μία περίοδο «άτυπης θεραπείας», για να διατηρήσετε το ωραίο αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ανώδυνη και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε ένα συγκρατητικό μηχανισμό. Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά τη διατήρηση (retainers) μπορεί να είναι κινητοί μηχανισμοί, όταν δηλαδή μπορείτε να τους βγάλετε μόνοι σας από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κι αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό. Οι μηχανισμοί αυτοί βοηθούν τα δόντια και τις γνάθους να παραμείνουν στη νέα τους θέση και να μην υπάρξει υποτροπή.

Ο ορθοδοντικός θα σας πει πότε θα πρέπει να φοράτε τους retainers. Η πλειοψηφία των ασθενών τους φοράει συνέχεια τον πρώτο καιρό και για το επόμενο χρονικό διάστημα, μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο συγκρατητικός μηχανισμός καθαρίζεται με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και φυλάσσεται σε ειδικό πλαστικό δοχείο.

Την ίδια περίοδο, καλό θα είναι να κλείνετε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών και να επισκέπτεστε σε αραιά διαστήματα τον ορθοδοντικό σας για να σιγουρευτεί ότι όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει.