Ορθογναθική Χειρουργική

Τι είναι;

Η ορθογναθική χειρουργική, είναι κομμάτι της ορθοπροσωπικής χειρουργικής κι έχει ως στόχο τη διόρθωση των ανατομικών προβλημάτων των γνάθων. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να μασήσει καλύτερα, να μιλήσει πιο εύηχα και να αναπνεύσει με μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι στο παρελθόν. Παράλληλα, βελτιώνεται αρκετά η εμφάνιση του προσώπου του, προσφέροντας ένα εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ορθογναθική χειρουργική είναι απαραίτητη, ώστε να επιτευχθεί η σωστή σύγκλιση (επαφή των πάνω και κάτω δοντιών) κι επομένως και η σωστή λειτουργία.

Ποιοί ασθενείς χρειάζονται να κάνουν ορθογναθική χειρουργική;

Οι επεμβάσεις αυτού του είδους αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες δυσαρμονίες των γνάθων. Ο ορθοδοντικός, αφού σας εξετάσει και συζητήσει μαζί σας, θα κρίνει αν χρειάζεται να υποβληθείτε σε χειρουργείο. Βασική προϋπόθεση είναι οι γνάθοι του ασθενή να έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται, κάτι που σημαίνει ότι ένας άντρας μπορεί να υποβληθεί σε γναθοχειρουργική από την ηλικία των 18 ετών και μετά, ενώ η γυναίκα, από 17 ετών και μετά.

Η ορθογναθική χειρουργική στην πράξη

Η ορθογναθική χειρουργική εφαρμόζεται σε μεγάλες σκελετικές δυσαρμονίες. Συνήθως προηγείται ορθοδοντική μετακίνηση που θα προετοιμάσει την ορθογναθική επέμβαση. Ακολουθεί η επέμβαση κατά την οποία οι γνάθοι σας θα ευθυγραμμιστούν και τα δόντια σας θα ταιριάξουν στην κατάλληλη θέση, βοηθώντας συνολικά τη σύγκλιση των δοντιών σας.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε νοσοκομείο από γναθοχειρουργό και διαρκεί ανάλογα  με το είδος του προβλήματος.

Μετά το τέλος του χειρουργείου, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας, αφού πρώτα περάσουν περίπου δύο εβδομάδες. Ακολουθεί η φάση της μετεγχειρητικής ορθοδοντικής. Συνήθως, τα σιδεράκια αφαιρούνται μετά από ένα διάστημα 6 έως 12 μηνών, και δίνουν τη θέση τους σε ένα κινητό ορθοδοντικό μηχάνημα (retainer), το οποίο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πρόοδο που σημειώσατε.