Πρόληψη

Όπως κάθε γιατρός, έτσι και ο ορθοδοντικός θα σας συμβουλεύσει ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Για το λόγο αυτό, συνιστάται σε όλους τους γονείς να πηγαίνουν το παιδί τους για την πρώτη του ορθοδοντική εξέταση, όταν συμπληρώσει τουλάχιστον τα επτά του χρόνια. Αυτή η ηλικία είναι η ιδανική για την αξιολόγηση της οδοντοφυΐας του, καθώς κάποια από τα μόνιμα δόντια του παιδιού έχουν ανατείλει, ενώ υπάρχουν ακόμα στην οδοντοστοιχία του και κάποια από τα προσωρινά. Αυτή η κατάσταση, είναι γνωστή ως «μικτή οδοντοφυΐα».

Παράλληλα, στην ηλικία των επτά ετών, το πρόσωπο και οι γνάθοι του παιδιού έχουν αρχίσει να παίρνουν το δρόμο τους ως προς την τελική μορφή που θα έχουν με την ενηλικίωση, γεγονός που βοηθά να ανιχνευθούν μία σειρά από ορθοδοντικά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία σε αυτήν τη μικρή ηλικία ίσως να μη θεωρηθεί απαραίτητη, ωστόσο με τη σωστή εποπτεία, θα είναι σε θέση ο ορθοδοντικός να γνωρίζει σε βάθος χρόνου, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επέμβει και να διορθώσει όποιο πρόβλημα πρόκειται να παρουσιαστεί.

Από την άλλη μεριά, η προληπτική ορθοδοντική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιουργούνται από πρόωρες απώλειες νεογιλών δοντιών, ελαφρές ασυμμετρίες των γνάθων, παρατεταμένο θηλασμό του δακτύλου και δάγκωμα  νυχιών.

Η μικρή ηλικία προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στον ορθοδοντικό. Καταρχήν, οι μικροί ασθενείς είναι πιο συνεργάσιμοι, καθώς δεν έχουν τους φόβους και την ντροπή των μεγάλων. Επίσης, ο γιατρός προλαβαίνει να φροντίσει την στοματική υγεία των παιδιών πριν την εφηβεία, ώστε όταν φτάσουν σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία, να έχουν ήδη τη σωστή εμφάνιση των δοντιών τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι επισκέπτονται τον ορθοδοντικό σε αυτή την ηλικία, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν εξαγωγή μόνιμων δοντιών στο μέλλον, για ορθοδοντικές ανάγκες.