Συνηθισμένα Προβλήματα

synwstismosΣυνωστισμός :

Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις γνάθους με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στριμωγμένα και σε κάποιες περιπτώσεις, να εμποδίζεται ακόμη και η ανατολή τους.

 

._

orizontia_protaxiΟριζόντια πρόταξη :

Τα δόντια της άνω γνάθου είναι πιο μπροστά από τα κάτω, περισσότερο από το φυσιολογικό. Οφείλεται σε σκελετική ανισορροπία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου (πολύ μπροστά η άνω γνάθος ή πολύ πίσω η κάτω γνάθος ή συνδυασμός και των δύο) ή σε στρίμωγμα των κάτω δοντιών ή σε πρόταξη (πέταγμα προς τα μπρος) των άνω.

 

._

yperseigklisiΥπερσύγκλιση :

Τα άνω μπροστινά δόντια εξέχουν πολύ προς τα κάτω ή τα κάτω δόντια έχουν «ανέβει» πολύ πάνω, με αποτέλεσμα πολύ συχνά τα κάτω δόντια να τραυματίζουν τα πάνω ούλα.

 

._

hasmodontia

Πρόσθια χασμοδοντία :

\Όταν οι άνω και κάτω κοπτήρες δεν ακουμπούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάσμα, όταν τα πίσω δόντια είναι σε επαφή. Η κατάσταση αυτή συνήθως οφείλεται στη δυσαρμονία της γνάθου, σε κακές συνήθειες (πιπίλισμα αντίχειρα και «σπρώξιμο» των μπροστινών δοντιών από τη γλώσσα) ή από τη δυσαρμονία των γνάθων.

 

._

araiodontiaΑραιοδοντία :

Όταν υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια. Η κατάσταση αυτή συνήθως οφείλεται στην έλλειψη μονίμων δοντιών ή στη δυσαρμονία μεγέθους μεταξύ γνάθων και δοντιών.

 

._

stayroeidis opisthia sygklisiΟπίσθια σταυροειδής σύγκλιση :

Όταν τα επάνω πίσω δόντια συγκλίνουν μέσα από τα κάτω πίσω δόντια, καθώς οι γνάθοι κλείνουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σκελετική δυσαρμονία. Πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

 

._

stayroeidis prosthia sygklisi

Πρόσθια σταυροειδής σύγκλιση:

Όταν τα επάνω μπροστινά δόντια «κλείνουν» πίσω από τα κάτω δόντια. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αφορά μεμονωμένο δόντι ή όλα τα πάνω. Οφείλεται είτε σε οδοντικά προβλήματα (υπερβολική κλίση των πάνω δοντιών προς τα πίσω ή των κάτω προς τα εμπρός), είτε σε σκελετικά (οπισθογναθισμό της άνω γνάθου ή προγναθισμό της κάτω).