FAQ

1.Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού σε ορθοδοντικό;
Η κατάλληλη ηλικία είναι μεταξύ 7 με 8 ετών, εκτός  αν ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος, σας συστήσει να πάτε νωρίτερα.

2. Μπορεί ένας ενήλικας να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία; 
Φυσικά και μπορεί, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να ανησυχεί για το αισθητικό αποτέλεσμα. Τα διαφανή αισθητικά brackets ή οι αόρατοι μηχανισμοί, όπως η μέθοδος invisalign, κάνουν ιδιαίτερα διακριτική την θεραπεία.

3. Ποιά σημάδια ή κακές συνήθειες μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια ορθοδοντική εξέταση;

  • Η πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών)
  • Η δυσκολία στη μάσηση ή στο δάγκωμα
  • Οι σιαγόνες που δημιουργούν ήχους
  • Τα δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου
  • Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή ο θηλασμός (πιπίλισμα) του δακτύλου

4. Γιατί πρέπει να ισιώσω τα δόντια μου;
Τα ίσια δόντια βοηθούν αποτελεσματικά στη μάσηση, στην ομιλία και συμβάλλουν στα υγιή δόντια και ούλα. Ένα ωραίο χαμόγελο τονώνει κι ανεβάζει την αυτοπεποίθηση.

5. Ποιές τροφές μπορώ να τρώω, όταν βρίσκομαι σε ορθοδοντική θεραπεία ;
Μπορείτε να τρώτε τα πάντα, αλλά με προσοχή. Η κοπή σκληρών τροφών με τα μπροστινά δόντια, ίσως ξεκολλήσει τα σιδεράκια. Χωρίς να στερηθείτε τις υπόλοιπες τροφές, προτιμήστε εκείνες που έχουν μαλακή σύσταση, (π.χ. μακαρόνια), ενώ αποφύγετε τις σκληρές τροφές (π.χ. ξηρούς καρπούς).

6.Πώς θα αισθάνομαι φορώντας σιδεράκια, θα πονάω;
Ίσως να αισθάνεστε κάποια δυσφορία, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την τοποθέτησή τους (2 – 4 ημέρες) και μετά από ορισμένα ραντεβού. Μια ελαφρά αναλγητική αγωγή, αν κριθεί απαραίτητη, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

7. Φορώντας σιδεράκια, θα πρέπει να φροντίζω ιδιαίτερα τα δόντια μου ;
Ναι. Όπως ήδη διαβάσατε παραπάνω, προσέξτε τη διατροφή σας. Επίσης, μη μασάτε στυλό, νύχια και οτιδήποτε σκληρό που δεν ανήκει στα φαγητά.  Οι ασθενείς που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή, ίσως χρειαστεί να φορούν προστατευτικό νάρθηκα. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται στη στοματική υγιεινή όπως αναλύεται στο αντίστοιχο κείμενο της ενότητας “Θεραπεία”.

8. Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;
Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, τη σοβαρότητα του προβλήματος, την ανταπόκριση των δοντιών στις δυνάμεις μετακίνησης, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ ασθενή – ορθοδοντικού.

9. Κινδυνεύουν να «ξαναστραβώσουν» τα δόντια μου;
Ναι, αλλά αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, ο κίνδυνος αυτός μηδενίζεται. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνιστάται μια αγωγή διατήρησης του αποτελέσματος, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δόντια  στη σωστή τους θέση. Είναι απλή, ανώδυνη και συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διάρκεια της συγκράτησης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που υπήρχε, τη διάρκεια της θεραπείας κλπ.

10. Πόσο θα μου κοστίσει;
Το κόστος της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το είδος του προβλήματος, τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς που θα επιλέξουμε για να το λύσουμε και τη διάρκεια της θεραπείας.

Για εμάς, κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, και σεβόμαστε, τόσο την ανάγκη του να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και λαμπερό χαμόγελο, όσο και την οικονομική του επένδυση.
Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί και είναι προσιτή, και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Πρόκειται για μια επένδυση ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας ο ασθενής θα τα απολαμβάνει για πολλά χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κάνετε το πρώτο βήμα και να έρθετε για μία εξέταση στο ιατρείο μας.