Ορθοδοντική για παιδιά

Η  Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών συστήνει ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος να γίνεται  στην ηλικία των 7-8 χρονών.

Σε αυτή την ηλικία ένα μικρό ποσοστό παιδιών χρειάζεται προληπτική ορθοδοντική θεραπεία (φάση 1). Αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος για να καταγράψουμε οποιοδήποτε ορθοδοντικό πρόβλημα υπάρχει ή κινδυνεύει να δημιουργηθεί και να σχεδιάσουμε ένα πλάνο θεραπείας για το μέλλον, αν αυτό είναι απαραίτητο.  Οι περισσότερες θεραπείες ξεκινούν σε μεγαλύτερη ηλικία (10 – 12 χρονών).

Ιδιαίτερα σημάδια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα παρακάτω :

  • Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών  δοντιών
  • Δυσκολία στη μάσηση ή στο δάγκωμα,
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου
  • Παρατεταμένο πιπίλισμα δακτύλου
  • Δόντια που προεξέχουν ή γνάθοι και δόντια που δεν είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Ορθοδοντική για εφήβους

Η ορθοδοντική στην εφηβική ηλικία δεν είναι πλέον προληπτική αλλά θεραπευτική. Είτε έχει προηγηθεί θεραπεία σε μικρή ηλικία είτε όχι, τώρα είναι η στιγμή της τελικής αποκατάστασης των σκελετικών και οδοντικών προβλημάτων του εφήβου, καθώς έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια και έχουν αναπτυχθεί πλήρως το πρόσωπο και οι γνάθοι.

Οι έφηβοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε σιδεράκια (μεταλλικά, κεραμικά ή γλωσσικά) και διαφανείς νάρθηκες. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του προβλήματος.

Ορθοδοντική για ενήλικες

Η ορθοδοντική θεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά και εφήβους. Στην εποχή μας οι άνθρωποι επιδιώκουν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους σε κάθε ηλικία και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι αισθητικά άριστα με πολύ διακριτικούς, σχεδόν αόρατους μηχανισμούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά για να βελτιώσει την υγεία των ούλων και των δοντιών. Τα στραβά δόντια έχουν την τάση να «παγιδεύουν» τις τροφές με κίνδυνο να προκαλέσουν παθήσεις όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Η σωστή σύγκλιση των δοντιών εξασφαλίζει σωστή μάσηση και άρθρωση. Τέλος, τα ίσια δόντια διευκολύνουν τον οδοντογιατρό σας σε όλες τις προσθετικές εργασίες του (στεφάνες, γέφυρες, σφραγίσματα).