ΕΙΔΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Σιδεράκια

Τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια, είναι ένας ακίνητος μηχανισμός που αποτελείται από άγκιστρα – τα οποία είναι προσκολλημένα στα δόντια – και σύρματα που εφαρμόζουν στις οπές τους. Τα σύρματα ασκούν δύναμη στα άγκιστρα, αυτά μετακινούνται, κι έτσι σιγά σιγά, μετακινούνται μαζί τους και τα δόντια, ώσπου να έρθουν στη σωστή τους θέση.
Υπάρχουν πολλοί τύπου “αγκίστρων”, προκειμένου να καλύψουν τις αισθητικές ανάγκες των ασθενών.

Μεταλλικά σιδεράκια

Αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή και η πολυετής χρήση τους έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα. Με αυτού του είδους τα σιδεράκια, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε χρωματιστά “λαστιχάκια”, ώστε να έχετε ένα πιο ιδιαίτερο χαμόγελο. Τα παιδιά συνήθως λατρεύουν αυτήν την επιλογή.

Διαφανή κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι κατασκευασμένα από διαφανή υλικά και για το λόγο αυτό είναι λιγότερο ορατά από τα μεταλλικά. Προτιμούνται κυρίως από έφηβους κι ενήλικες, για αισθητικούς λόγους.

Γλωσσικά σιδεράκια

Λειτουργούν όπως και τα παραδοσιακά σιδεράκια, με μία μεγάλη διαφορά : μπαίνουν στο εσωτερικό των δοντιών, καθιστώντας αδύνατον να γίνει αντιληπτό ότι κάνετε ορθοδοντική θεραπεία. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι ένας εξατομικευμένος μηχανισμός, φτιαγμένος ακριβώς πάνω στη μορφολογία των δοντιών του κάθε ασθενή. Ωστόσο, έχουν το μειονέκτημα ότι ενοχλούν τη γλώσσα και γι’αυτό δεν είναι ανεκτά από όλους.

Αόρατοι νάρθηκες (μέθοδος invisalign, clear aligners, orthocaps)

Οι αόρατοι νάρθηκες ανήκουν στους κινητούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Είναι μία σειρά από διαφανείς και αφαιρούμενους νάρθηκες, ιδιαίτερα βολικούς, αφού μπορείτε να τους βγάζετε όταν τρώτε ή πίνετε καθώς και όταν βουρτσίζετε τα δόντια. Ταυτόχρονα, είναι φτιαγμένοι από μαλακό ιδιαίτερα ανεκτό υλικό, αποκλείoντας τον κίνδυνο τραυματισμού των μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας. Η πιο γνωστή μέθοδος είναι η invisalign, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σχετική ενότητα.

Κινητοί Μηχανισμοί

Πρόκειται για αφαιρούμενους μηχανισμούς ( μασελάκια ) που χρησιμοποιούνται για απλά προβλήματα ή/και για διατήρηση αποτελέσματος.